EMDR / IEMT

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een therapie voor mensen die blijvend last hebben van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel misbruik of een geweldsincident. Dit uit zich in angst, somberheid of slaapproblemen.

Het is een therapie waarbij de ogen worden bewogen om nieuwe verbindingen in de hersenen te maken en op deze manier de gevoelsmatige sensaties (emoties) die passen bij angst, fobie of de ongewenste emoties bij bepaalde situaties te verminderen of te laten verdwijnen.

IEMT (Integral Eye Movement Therapy) is een vergelijkbare coachtechniek en heeft inmiddels de reputatie om vaak snel en blijvende resultaten te creëren als het gaat om klachten gerelateerd aan angst, fobie en wanneer mensen om niet verklaarbare redenen vaak emotioneel worden in bepaalde situaties.

Bij IEMT worden meer zintuiglijke systemen bij de verandering betrokken dan bij EMDR. Kalibratie speelt een grote rol. Er kan snel en effectief gewerkt worden, ook omdat de cliënt niet het hele verhaal hoeft te vertellen of te herbeleven.

Beide vormen bieden in veel gevallen een goed resultaat wanneer u te maken heeft met traumatische beelden die u angst of andere nare gevoelens geven of wanneer u last hebt van terugkomende negatieve gevoelens (depressie, futloosheid of geestelijke vermoeidheid). EMDR of IEMT kan u dan helpen om de nare gevoelens om te zetten in betere gevoelens. Een beter gevoel zorgt vaak dat u ook beter met situaties kunt omgaan.

EMDR of IEMT kan een positieve bijdrage leveren bij het:

  • Verminderen of neutraliseren van negatieve emoties en gevoelens
  • Loslaten van vervelende herinneringen of angstige toekomstbeelden
  • Doorbreken van blokkades, belemmeringen, verstrikkingen
  • Behandeling van trauma’s, post-traumatische stress
  • Vermindering van stress gerelateerde klachten
  • Weghalen van het fundament onder een depressie
  • Negatieve zelfbeeld issues

EMDR en IEMT zijn kortdurende vormen van therapie. Als het gaat om een trauma na een eenmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele sessies in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek duurt de behandeling langer.

HRM Consultants zet EMDR of IEMT ook in als onderdeel van een traject, bijvoorbeeld bij counseling, reïntegratie of een loopbaantraject. Deze therapeutische coaching wordt dan als aanvulling of ter ondersteuning gebruikt. HRMconsultants heeft meerdere gecertificeerde en ervaren coaches die EMDR en IEMT bieden.

Meer weten over EMDR / IEMT?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.