Opstellingen

Opstellingen is een coachingstechniek waar meerdere mensen of onderwerpen bij betrokken zijn. Zowel het individu, een situatie, een vaardigheid, een eigenschap of een familie kan opgesteld worden.

Een opstelling kunt u zien als het nabootsen van een systeem, door het opstellen van situaties, of onderwerpen die gerepresenteerd door onbekende personen (representanten). De representanten krijgen, nadat ze zijn opgesteld, toegang tot informatie die op die plaats in de opstelling van belang is en een rol speelt, zoals gevoelens en verhoudingen tot anderen en geven daarmee een 4D beeld weer dat informatie geeft over het systeem van de cliënt.

 

Uitgangspunt

Bij een opstelling gaan we ervan uit dat ieder individu binnen een groep een eigen positie heeft ingenomen. Een plek van waaruit hij beweegt en invloed uitoefent op het grotere geheel. De plek die hij inneemt als individu is nooit toevallig of zomaar ontstaan maar de positie (vaak onbewust) gekozen, zelfs als het lijkt dat omstandigheden hem/haar daartoe gedwongen hebben.

Als helder wordt wie zich op welke positie bevindt en op basis van welke drijfveren, kan bekeken worden wáár de verhoudingen/ het systeem aanpassing behoeft. Ook gedrag en samenwerking wordt duidelijk. Er ontstaat inzicht en begrip en er kunnen nieuwe afspraken worden gemaakt.

 

Resultaat

Op verzoek van de begeleidende coach verwoorden de representanten hoe het is op de plek waar zij zich bevinden en hoe zij zich verhouden tot de andere representanten. Op deze wijze wordt veel verborgen en onbewuste informatie over de verhoudingen in het systeem zichtbaar gemaakt.

De opstelling maakt zichtbaar hoe de dynamiek en de relaties zijn. Het (onbewuste) krachtenveld dat werkzaam is binnen de organisatie wordt duidelijk. Met deze methode kunt u snel tot de kern van een probleem of vraag komen.

Het geeft inzicht in wat er speelt in uw situatie, hoe de verbindingen zijn, waar knelpunten zitten en kan direct verandering tot stand brengen.

Een opstelling is een zeer effectieve wijze tot de kern van een vraagstelling en leidt tot meer bewustwording. Het is een krachtig coachinstrument; vaak confronterend en intensief. Deze coachmethode doet altijd recht aan zowel de client als de representanten. Alle deelnemers halen inzichten uit een opstelling.

Meer weten over opstellingen?

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.